Stichting Nederlandse Kaap Hoorn-vaarders

Kaap Hoorn Journaal

JournaalKLein

Het Kaap Hoorn Journaal in kleur verschijnt in het najaar. Donateurs ontvangen die per post. De digitale  Nieuwsbrief richt zich met korte stukken op de actualiteit. De langere artikelen bewaren we voor het Kaap Hoorn Journaal. Donateurs zonder internet/e-mail ontvangen het Journaal en de Nieuwsbrief  per post.

Herdenkingsuitgave 29 januari 2016 i.v.m. 400 jaar Kaap Hoorn op de kaart

atlas omslag

Atlas van Kaap Hoorn, kaartbeeld van zuidelijk Zuid-Amerika, 1500-1725.

Vijf kernachtige essays die U tweeënhalve eeuw bijpraten over de maritieme ontwikkelingen rond Z-Amerika met een bijzondere rol voor de stad Hoorn, gevolgd door een prachtige verzameling bijzondere kaarten die U de ontwikkeling van de cartografie laat zien en de invloed van de Lage landen. 

De hoogwaardige digitale afdrukken van deze fullcolour en z/w kaarten, maken het bekijken van details met een loupe een feest. De Nederlandse en Engelse edities hebben beide een Spaanse synopsis 

Beide edities elk € 15,00.

Bibliotheek

boek3De bibliotheek in de Oudheidkamer bestaat uit ongeveer 1000 titels. Waaronder vele zeldzame boeken over de zeilvaart en Kaap Hoorn. De bibliotheek is tijdens openingstijden van de Oudheidkamer te bezoeken. Een catalogus ligt ter inzage. 

Publicaties reisbeschrijvingen

 

Onderstaande publicaties en dvd's kunnen worden besteld d.m.v. het bestelformulier aan te klikken.  Alle betalingsinformatie staat onderaan het bestelformulier.
De verschuldigde kosten zijn de kostprijs plus de verzend kosten (+ € 4,- binnenland).

Op het bestelformulier kunt U de gewenste selectie(s) aankruisen. 

 

2013kfotopub-1.heering2013- Journaal Opgemaakt op de reis van Nieuwe Diep naar Batavia.

Door ds. P. Heering

Formaat A4; ingenaaid; 56 blz.; 9 afb. ; 1 kaart en 2 tabellen; ISBN 978-90-7194-007-1

In 1868 gaat dominee Heering met zijn gezin naar Java aan boord van de bark Anna & Sophia, onder kapitein Pieter Hoekstra. Hij beschrijft zijn observaties van zijn medepassagiers, de bemanning, het gedrag van het schip en de natuur met een kritische en nieuwsgierige instelling en tegelijk vol humor. Dit maakt zijn verslag van een zeereis van 102 dagen met een zeilschip tot een zeer lezenswaardig document.

Prijs € 10,- exclusief verzendkosten binnenland.

 

omslag-pamir
Tagebuch des Offiziersanwärters auf der "SS Pamir"  

Door Jan-Peter Kröger

Untergegangen im September 1957 im Hurricane "Carrie" vor den Azoren.  Het duitstalig verslag van een stuurmansleerling die de voorlaatste reis van de Pamir heeft meegemaakt en niet terug kwam van de laatste reis. Beperkte oplage.

Prijs  € 5,- exclusief verzendkosten binnenland.

 

 

ontdekking-manhattan2009- De Ontdekking van Manhattan, Henry Hudson 1609

Door Robert Juet van Limehouse 

Vertaling Willem van Rooij.
Een extra publicatie in samenwerking met het Westfries Museum ter gelegenheid van de tentoonstelling: 
Hollanders aan de Hudson.
Prijs:  € 5,- exclusief verzendkosten binnenland. (beperkt leverbaar)

 

 

roever
2009- Van Johannis Gerrit de Roever, korte reisbeschrijving.

ISBN: 978-90-71940-03-3
De 19e eeuwse zeemansautobiografie van J.G. de Roever, van kajuitjongen tot gezagvoerder, beschreven in dertig reizen. vnl. naar Oost Indië, doch ook naar Havana, Birma, China en Australië.
Prijs:  € 5,- exclusief verzendkosten binnenland.

 

 

 

de-schipbreuk
2005- De Schipbreuk Van het Barkschip Jan Hendrik op de St. Paulusrots

Formaat A4; ingenaaid; 48 blz.; ca 17 afbeeldingen; ISBN 90-8031-69-9-7.
Het boekje verhaalt de schipbreuk van het Nederlandse barkschip Jan Hendrik in 1845 en de redding alsmede de thuisvaart van drie groepen opvarenden, aan de hand van de beschrijving hiervan door een aantal leden der bemanning.
Prijs € 5,-exclusief verzendkosten binnenland.

 

 

 

de-wereld-rond
2003- De Wereld Rond, de lotgevallen van een Oud-Zeeman, door hem zelven verteld

Formaat A4; ingenaaid; 51 blz.; ca. 37 Afbeeldingen;
ISBN 90-803 169-7-0
In de uitgave beschrijft de 19e eeuwse Helderse zeeman Obe van der Wall zijn omzwervingen als zeeman. Hij geeft een goed beeld van de 'deserteerkoorts' tussen 1850 en 1890.
Prijs € 5,- exclusief verzendkosten binnenland.

 

 

omslag-belgicaDe Winter van de Belgica (uitverkocht)

Door Willy Schuyesmans

Verslag van de Belgische wetenschappelijke expeditie naar Antartica in 1898 en de overwintering aldaar.

Het boek was de aanleiding voor de de zeer boeiende lezing die de schrijver, de heer Schuyesmans heeft gehouden tijdens de jaarbijeenkomst op 1 november 2009. Er is slechts een beperkte voorraad aanwezig.

 

 

 

doesborgh1998- De Wereldreizen van de Brik "Doesborgh" 1869-1872 en van de Brik "Accra", 1873-1875 (uitverkocht)

Door gezagvoerder Maarten Spaanderman
Formaat A4; ingenaaid; 50 blz.; 17 foto’s en 17 tekeningen; ISBN 90-803 169-2-X.
De reis van de “Doesborgh“ begint in Amsterdam en voert ons rond de wereld via Australië, Java, Singapore, San Francisco, Callao en Rio de Janeiro naar Falmouth. De “Accra” maakt uit Hamburg een reis naar de westkust van Zuid- en Noord-Amerika en terug naar Falmouth voor orders. De reizen werden met de kleine scheepjes, lang ca. 30 meter, gemaakt in een tijd waarin men nog niet over betrouwbare kaarten van elk zeegebied beschikte. Dit blijkt als de “Doesborgh” in de Indische Archipel bijna strandt op een rif, dat niet op de kaart uit 1864 stond aangegeven. De reizen worden door H. Hazelhoff Roelfzema uitgebreid van deskundig commentaar voorzien, o.a. over lengtebepaling, moessonwinden, het waarom van de gevolgde routes en behandeling van de brik, het tijdens de reizen gebruikte scheepstype.

 

de-grote-zeilvaart2002- De Grote Zeilvaart in Foto’s ( uitverkocht* )

Formaat A4; ingenaaid; 72 blz.; ca. 140 foto’s;ISBN 90-803 169-6-2.
In de uitgave wordt aan de hand van foto’s de grote zeilvaart in de periode 1875-1940 gepresenteerd. De foto’s zijn thematisch gerangschikt in een twaalftal hoofdstukken, met elk een korte inleiding en tonen o.a. typen zeilschepen (van tweemastschoener tot vijfmastvolschip), werven, havens, soorten lading, rampen, enz. Elke foto is ruim voorzien van informatie over het afgebeelde schip of gebeurtenis. In de uitgave is een index op scheepsnaam opgenomen. “Een boek dat liefhebbers van de (grote) zeilvaart bijzonder aan zal spreken”, aldus de Nederlandse Bibliotheekdienst.

* antiquarisch hier en daar verkrijgbaar.

 

een-reis-om-de-wereld1995- Een reis om de wereld met de viermastbark Passat ( uitverkocht )

Door Wouter van Geuns 

Formaat A4; ingenaaid; 52 blz.; 32 foto’s, 8 tekeningen.
De reis om de wereld van het lid van de Vereniging Nederlandse van Kaap Hoorn-vaarders Wouter van Geuns als leerling-matroos aan boord van het Erikson vrachtschip Pamir in 1933/1934 van Londen naar Australië en volgeladen met graan rond Kaap Hoorn naar Falmouth en Dublin

An alle Seebären und -Bärinnen unserer Cape-Horn Runde.

image001Helft mit, vor allem den aktiven und jungen Generationen unseres Landes einmal im Leben die unaufhaltsam verklingende Welt der echten Windjammer real zu erleben. Gerne seid Ihr alten Knochen auch gerne an Bord gesehen. Uschi hat sich schon als erste gemeldet. 

Die russischen Kadettenakademien der dortigen Fischereiflotte starten ein spektakuläres Unterfangen.

Mit viel, viel Mühen haben wir es geschafft, dass ein kleines Kontingent an Mitsegelplätzen für westeuropäische Mitsegler frei gehalten wurde. 

Zusammen mit russischen Berufsseeleuten und Kadetten sind Interessenten aus Deutschland und der Welt eingeladen, an diesem maritimen Weltspektakel mitzumachen.  

In the spirit of Cape Horn

Kpt. Uwe Koch

Möchten Sie mehr wissen, dann klicken Sie bitte hier:

Donateur worden?

ANBI FC75Donateurs zijn erg belangrijk voor de Stichting Ned. Kaap Hoorn-vaarders. Heeft U belangstelling voor de geschiedenis van Kaap Hoorn en de grote zeilvaart? Meld u dan aan. 
U bent al donateur voor minimaal € 20,- per jaar. Als algemeen nut beogende instelling zijn schenkingen aan de stichting fiscaal aftrekbaar.