Stichting Nederlandse Kaap Hoorn-vaarders

Kaap Hoorn Journaal

JournaalKLein

Het Kaap Hoorn Journaal in kleur verschijnt in het najaar. Donateurs ontvangen die per post. De digitale  Nieuwsbrief richt zich met korte stukken op de actualiteit. De langere artikelen bewaren we voor het Kaap Hoorn Journaal. Donateurs zonder internet/e-mail ontvangen het Journaal en de Nieuwsbrief  per post.

Herdenkingsuitgave 29 januari 2016 i.v.m. 400 jaar Kaap Hoorn op de kaart

atlas omslag

Atlas van Kaap Hoorn, kaartbeeld van zuidelijk Zuid-Amerika, 1500-1725.

Vijf kernachtige essays die U tweeënhalve eeuw bijpraten over de maritieme ontwikkelingen rond Z-Amerika met een bijzondere rol voor de stad Hoorn, gevolgd door een prachtige verzameling bijzondere kaarten die U de ontwikkeling van de cartografie laat zien en de invloed van de Lage landen. 

De hoogwaardige digitale afdrukken van deze fullcolour en z/w kaarten, maken het bekijken van details met een loupe een feest. De Nederlandse en Engelse edities hebben beide een Spaanse synopsis 

Beide edities elk € 15,00.

Scheepsmodellen

scheepsmodel

In de Oudheidkamer staan enkele modellen van de laatste zeilende vrachtschepen die Kaap Hoorn rondden, zoals de schoenerbrik Willemina, het volschip de Nederland, het fregatschip Europa, de viermastbark Pamir en de vijfmastbark Potosi. Op deze grootschalige modellen vallen veel details te bewonderen.

Nieuws

 BEZOEK Maritieme Oudheidkamer is door Corona slechts beperkt mogelijk. Zie voor regeling onder de kop Oudheidkamer.

 

Voorjaarsbijeenkomst 2021

Corona zit ons langer dwars dan gedacht. Onze bijeenkomsten blijven doorschuiven, zelfs maart 2021 was te optimistisch. Met een voorzichtige hoop hebben wij met de organisatie van het Dordts Museum een afspraak kunnen maken voor zaterdag 19 juni 2021.  Mocht deze datum ook vervallen, dan keren wij terug naar onze vertrouwde Oosterkerk in Hoorn voor de traditionele Jaarbijeenkomst in oktober 2021, zie voor meer informatie Agenda

 

Onderhoud

Het St. Joseph Huis waarin zich onze Oudheidkamer bevindt is rondom aan de buitenkant en aan de tuinzijde geschilderd.  De toegangspartij, de grote deuren met de gevelversiering, ziet er weer fantatisch uit. Jammergenoeg hebben ze toch niet de doorgang naar de Kamers en tuin opgeknapt (dat is een echte tegenvaller). De Regentenkamer ziet er nu ook geweldig uit met de geschilderde kozijnen en regelwerk in de ruiten. Vervolgens kreeg de kamer een grote voorjaarsschoonmaak om al het stof te laten verdwijnen. Jaap Gooijers heeft er verder voor gezorgd dat de aanslag van jaren op het lakwerk van de kasten en wanden ook verdwenen is. De paar kapotte rolgordijnen zijn ook vernieuwd cq hersteld.                                                                                     De vitrines met Europa en Pamir staan in alle rust weer prominent op hun plaats.

Het opknappen van de Regentessekamer , waaronder herstel van de verzakkende monumentale schouw is voorlopig uitgesteld door Stadsherstel om begrotingstechnische reden.

 

verbouwing 2

BIBLIOTHEEK 

De catalogus 2020 is beschikbaar in pdf. Te vinden onder de kop Oudheidkamer.

 

 

Agenda

 

Voorjaarsbijeenkomst  2021

De Voorjaarsbijeenkomst 2021 op zaterdag19 juni 2021 zal worden gehouden in het museumrestaurant van het Dordrechtsmuseum. Het e.e.a. blijft afhankelijk van de Corona regels.  

Het bestuur van de Stichting Nederlandse Kaap Hoorn-vaarders heeft, gelet op de situatie met het Coronavirus en de afgekondigde maatregelen door de Nederlandse regering, mede  in overleg met Art&Dining en met het Dordts Museum in Dordrecht, vorig jaar al tweemaal een datum moeten doorschuiven en helaas kon de geplande voorjaarsbijeenkomst in maart 2021 nu ook geen doorgang vinden. Met het opschorten van de bijeenkomsten worden ons geen extra kosten ons inrekening gebracht en blijven alle gemaakte afspraken  gestand.  

Aangezien wij in 2020  geen zicht hadden op een nieuwe datum werd toen voorgesteld dat de door u reeds overgemaakte deelnamekosten in depot bij de penningmeester werden geplaatst,  zoals onze betaalde voorschotten ( 75%) bij Art&DIning in depot geplaatst zijn.

Het bestuur hoopt dat u begrip heeft voor ons handelen en wij blijven optimistisch zoeken naar een veilige datum. Voorlopig is dat zaterdag 19 juni 2021.

Namens het bestuur,

Kees van Louvezijn, voorzitter.

PS.  Wij laten het programma nog even staan voor de mensen die geïnteresseerd zijn in de lezingen en sprekers met CV.
Onze intentie is deze sprekers tzt opnieuw uit te nodigen voor de volgende bijeenkomst.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

         

 

 

 

 

 

 

 

An alle Seebären und -Bärinnen unserer Cape-Horn Runde.

image001Helft mit, vor allem den aktiven und jungen Generationen unseres Landes einmal im Leben die unaufhaltsam verklingende Welt der echten Windjammer real zu erleben. Gerne seid Ihr alten Knochen auch gerne an Bord gesehen. Uschi hat sich schon als erste gemeldet. 

Die russischen Kadettenakademien der dortigen Fischereiflotte starten ein spektakuläres Unterfangen.

Mit viel, viel Mühen haben wir es geschafft, dass ein kleines Kontingent an Mitsegelplätzen für westeuropäische Mitsegler frei gehalten wurde. 

Zusammen mit russischen Berufsseeleuten und Kadetten sind Interessenten aus Deutschland und der Welt eingeladen, an diesem maritimen Weltspektakel mitzumachen.  

In the spirit of Cape Horn

Kpt. Uwe Koch

Möchten Sie mehr wissen, dann klicken Sie bitte hier:

Donateur worden?

ANBI FC75Donateurs zijn erg belangrijk voor de Stichting Ned. Kaap Hoorn-vaarders. Heeft U belangstelling voor de geschiedenis van Kaap Hoorn en de grote zeilvaart? Meld u dan aan. 
U bent al donateur voor minimaal € 20,- per jaar. Als algemeen nut beogende instelling zijn schenkingen aan de stichting fiscaal aftrekbaar.

Het weer op Kaap Hoorn

blauwewolkOp de Noorse weersite yr.no is het actuele weer op Kaap Hoorn te volgen: www.yr.no