Stichting Nederlandse Kaap Hoorn-vaarders

Kaap Hoorn Journaal

JournaalKLein

Het Kaap Hoorn Journaal in kleur verschijnt in het najaar. Donateurs ontvangen die per post. De digitale  Nieuwsbrief richt zich met korte stukken op de actualiteit. De langere artikelen bewaren we voor het Kaap Hoorn Journaal. Donateurs zonder internet/e-mail ontvangen het Journaal en de Nieuwsbrief  per post.

Herdenkingsuitgave 29 januari 2016 i.v.m. 400 jaar Kaap Hoorn op de kaart

atlas omslag

Atlas van Kaap Hoorn, kaartbeeld van zuidelijk Zuid-Amerika, 1500-1725.

Vijf kernachtige essays die U tweeënhalve eeuw bijpraten over de maritieme ontwikkelingen rond Z-Amerika met een bijzondere rol voor de stad Hoorn, gevolgd door een prachtige verzameling bijzondere kaarten die U de ontwikkeling van de cartografie laat zien en de invloed van de Lage landen. 

De hoogwaardige digitale afdrukken van deze fullcolour en z/w kaarten, maken het bekijken van details met een loupe een feest. De Nederlandse en Engelse edities hebben beide een Spaanse synopsis 

Beide edities elk € 15,00.

De laatste Kaap Hoornvaarders

Albatros

Op Kaap Hoorn is naast een bemande vuurtoren, een kapel, een woonhuis en een schuur ook een monument te vinden. Dit monument is in 1992 opgericht door de Chileense Kaap Hoornvaarders ter herdenking van de vele zeelieden die tijdens de ronding van Kaap Hoorn in de loop der eeuwen zijn omgekomen.
Het monument bestaat uit stalen platen waarin ruimte is uitgespaard in de vorm van een albatros die op zijn zijde tegen de wind vliegt en is voorzien van een plaquette met het onderstaand gedicht van Sara Vial.
De Albatros is de grootste zeevogel met een spanwijdte van ca. drie meter. Het zweefvermogen, waarbij hoogte wordt gewonnen door opwaartse  luchtbeweging boven de machtige golven van de rond de wereld reikende zuidelijke oceaan, is formidabel. Slechts voor het leggen en uitbroeden van eieren komt deze vogel aan het land.  De schijnbaar eindeloos doorzeilende albatros is het symbool van de Kaap-Hoornvaart geworden en werd door de Amicale als hoofdmotief voor haar logo gekozen.

 monument

 

Soy el albatros que te espera
en el final del mundo.
Soy el alma olvidada
de los marinos muertos
que cruzaron el Cabo de Hornos
desde todos los mares de la tierra.
Pero ellos no murieron
en  las furiosas olas,
hoy vuelan en mis alas
hacia la eternidad,
en la ultima grieta
de los vientos antárcticos.
 
I am the albatross that awaits
at the end of the world...
I am the forgotten soul of the sailors lost,
rounding Cape Horn from all the seas of the world.
But die they did not in the fierce waves,
for today towards eternity,
in my wings they soar,
in the last crevice
of the Antarctic winds.
 
Ik ben de albatros
die je opwacht aan het wereldeinde.
Ik ben de vergeten ziel
van de verdronken zeelui
die Kaap Hoorn rondden
komende van alle wereldzeeën.
Maar zij stierven niet in het golvengeweld,
nu vliegen zij met mijn vleugels
op naar de eeuwigheid,
in die allerlaatste kloof
van de zuidpoolwinden.

 

(Gedicht van Sara Vial op het monument op Kaap Hoorn eiland)

An alle Seebären und -Bärinnen unserer Cape-Horn Runde.

image001Helft mit, vor allem den aktiven und jungen Generationen unseres Landes einmal im Leben die unaufhaltsam verklingende Welt der echten Windjammer real zu erleben. Gerne seid Ihr alten Knochen auch gerne an Bord gesehen. Uschi hat sich schon als erste gemeldet. 

Die russischen Kadettenakademien der dortigen Fischereiflotte starten ein spektakuläres Unterfangen.

Mit viel, viel Mühen haben wir es geschafft, dass ein kleines Kontingent an Mitsegelplätzen für westeuropäische Mitsegler frei gehalten wurde. 

Zusammen mit russischen Berufsseeleuten und Kadetten sind Interessenten aus Deutschland und der Welt eingeladen, an diesem maritimen Weltspektakel mitzumachen.  

In the spirit of Cape Horn

Kpt. Uwe Koch

Möchten Sie mehr wissen, dann klicken Sie bitte hier:

Donateur worden?

ANBI FC75Donateurs zijn erg belangrijk voor de Stichting Ned. Kaap Hoorn-vaarders. Heeft U belangstelling voor de geschiedenis van Kaap Hoorn en de grote zeilvaart? Meld u dan aan. 
U bent al donateur voor minimaal € 20,- per jaar. Als algemeen nut beogende instelling zijn schenkingen aan de stichting fiscaal aftrekbaar.

Oudheidkamer

regentesse75

In het voormalig R.K. Wees-en Oudeliedenhuis St. Jozef te Hoorn vindt u de Oudheidkamer. In de prachtig gerestaureerde Regenten-en Regentessenkamer komt de maritieme sfeer van de Grote Zeilvaart en Kaap Hoorn weer tot leven. Tijdens de wintermaanden is de Oudheidkamer gesloten. Vanaf april  staan de deuren weer open voor bezoekers.

Het weer op Kaap Hoorn

blauwewolkOp de Noorse weersite yr.no is het actuele weer op Kaap Hoorn te volgen: www.yr.no