Stichting Nederlandse Kaap Hoorn-vaarders

Oudheidkamer

regentesse75

In het voormalig R.K. Wees-en Oudeliedenhuis St. Jozef te Hoorn vindt u de Oudheidkamer. In de prachtig gerestaureerde Regenten-en Regentessenkamer komt de maritieme sfeer van de Grote Zeilvaart en Kaap Hoorn weer tot leven. Tijdens de wintermaanden is de Oudheidkamer gesloten. Vanaf april  staan de deuren weer open voor bezoekers.

AANBIEDING

atlas omslagAANBIEDING  15 % korting, slechts € 45,- incl porto.

Atlas van Kaap Hoorn, kaartbeeld van zuidelijk Zuid-Amerika, 1500-1725.

Vijf kernachtige essays die U tweeënhalve eeuw bijpraten over de maritieme ontwikkelingen rond Z-Amerika met een bijzondere rol voor de stad Hoorn, gevolgd door een prachtige verzameling bijzondere kaarten die U de ontwikkeling van de cartografie laat zien en de invloed van de Lage landen. ( kostprijs € 39,90 ).

Plus: De eerste reis rond Kaap Hoorn 1615-1616 door Jacob LeMaire en Willem Schouten.

Humphrey Hazelhoff brengt hier beide journalen van Le Maire en Schouten samen in een gedetailleerd relaas over de reis met illustraties en kaart van de route. ( € 9,- ).

Bibliotheek

boek3De bibliotheek in de Oudheidkamer bestaat uit ongeveer 1000 titels. Waaronder vele zeldzame boeken over de zeilvaart en Kaap Hoorn. De bibliotheek is tijdens openingstijden van de Oudheidkamer te bezoeken. Een catalogus ligt ter inzage. 

De hedendaagse Kaap Hoorn-vaarders

modern-jacht

 


Naar de letter van de statuten van weleer, zijn er in onze tijd geen “echte Kaap Hoorn-vaarders” meer. Immers, de tijd dat ladingvervoerende zeilschepen de wereldzeeën bevoeren is lang voorbij en zal in die vorm ook niet meer terugkeren. Er is heden ten dage echter een geheel andere categorie zeevaarders , die zeilend in kleine scheepjes (waarvan vaak de lengte over alles de 12 meter nauwelijks te boven gaat), alle gevaren, zelfs die van de Zuidelijke oceanen trotserend tot opmerkelijke prestaties komen.
 

Hedendaagse rondingen

De Stichting Nederlandse Kaap Hoorn-vaarders heeft besloten dat het passend zou zijn indien de Stichting uiting zou geven aan haar waardering voor deze hedendaagse Kaap Hoorn-rondingen door zeiljachten. Zij gaat er daarbij vanuit dat deze rondingen in de traditie van de Grote Zeilvaart van weleer zullen geschieden. Deze rondingen dienen een onderdeel te zijn van een oceaanreis die nonstop voert van 50 graden zuiderbreedte in de Atlantische Oceaan naar 50 graden zuiderbreedte in de Stille Oceaan of omgekeerd. De motor mag slechts gebruikt worden in noodgevallen of voor het opladen der accu’s.
 De schipper van zo’n jacht wordt, na advies van een voor dat doel ingestelde commissie en na bestudering van de scheepsjournalen, de titel Kaap Hoorn-schipper verleend. (zie Reglement rondingen)

 

Trofee

De gemeente Hoorn zal de Kaap Hoorn-schipper een zeer bijzondere trofee uitreiken. De Stichting Nederlandse Kaap Hoorn-vaarders schenkt een oorkonde aan de schipper en zijn bemanningsleden. Bovendien krijgen de bemanningsleden, die donateur zijn van de stichting een legpenning. De trofee, de legpenning en de oorkonde worden jaarlijks tijdens een feestelijk samenzijn uitgereikt in Hoorn.

Natuurlijk zijn de prestaties van de zeilers van nu van een geheel andere orde dan die van hun beroemde voorgangers. Geholpen door een keur van elektronische hulpmiddelen navigeren zij over de wereldzeeën.
Evenals hun professionele voorgangers dienen ook zij te beschikken over dezelfde mentale bagage. Zonder de kennis van goed zeemanschap en een meer dan gewone dosis moed en doorzettingsvermogen zouden ook zij niet tot zulke prestaties in staat zijn.
 Inmiddels zijn diverse schippers en hun bemanning op deze wijze geëerd en het ziet er naar uit dat er nog wel enige zullen volgen. Mocht u vragen hebben over het bovenstaande, stelt u zich dan in verbinding met de secretaris, via ons adres Stichting Nederlandse Kaap Hoorn-vaarders, Postbus 1016, 1620 KA Hoorn of via e-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Donateur worden?

ANBI FC75Donateurs zijn erg belangrijk voor de Stichting Ned. Kaap Hoorn-vaarders. Heeft U belangstelling voor de geschiedenis van Kaap Hoorn en de grote zeilvaart? Meld u dan aan. 
U bent al donateur voor minimaal € 20,- per jaar. Als algemeen nut beogende instelling zijn schenkingen aan de stichting fiscaal aftrekbaar.

Kaap Hoorn Journaal

JournaalKLeinHet Kaap Hoorn Journaal verschijnt tweemaal per jaar. Donateurs ontvangen het per post. Oudere nummers zijn hier te downloaden.

Scheepsmodellen

scheepsmodel

In de Oudheidkamer staan enkele modellen van de laatste zeilende vrachtschepen die Kaap Hoorn rondden, zoals de schoenerbrik Willemina, het volschip de Nederland, het fregatschip Europa, de viermastbark Pamir en de vijfmastbark Potosi. Op deze grootschalige modellen vallen veel details te bewonderen.

Het weer op Kaap Hoorn

blauwewolkOp de Noorse weersite yr.no is het actuele weer op Kaap Hoorn te volgen: www.yr.no