Stichting Nederlandse Kaap Hoorn-vaarders

Kaap Hoorn Journaal

JournaalKLein

Het Kaap Hoorn Journaal in kleur verschijnt in het najaar. Donateurs ontvangen die per post. De digitale  Nieuwsbrief richt zich met korte stukken op de actualiteit. De langere artikelen bewaren we voor het Kaap Hoorn Journaal. Donateurs zonder internet/e-mail ontvangen het Journaal en de Nieuwsbrief  per post.

Herdenkingsuitgave 29 januari 2016 i.v.m. 400 jaar Kaap Hoorn op de kaart

atlas omslag

Atlas van Kaap Hoorn, kaartbeeld van zuidelijk Zuid-Amerika, 1500-1725.

Vijf kernachtige essays die U tweeënhalve eeuw bijpraten over de maritieme ontwikkelingen rond Z-Amerika met een bijzondere rol voor de stad Hoorn, gevolgd door een prachtige verzameling bijzondere kaarten die U de ontwikkeling van de cartografie laat zien en de invloed van de Lage landen. 

De hoogwaardige digitale afdrukken van deze fullcolour en z/w kaarten, maken het bekijken van details met een loupe een feest. De Nederlandse en Engelse edities hebben beide een Spaanse synopsis 

Beide edities elk € 39,90.

Scheepsmodellen

scheepsmodel

In de Oudheidkamer staan enkele modellen van de laatste zeilende vrachtschepen die Kaap Hoorn rondden, zoals de schoenerbrik Willemina, het volschip de Nederland, het fregatschip Europa, de viermastbark Pamir en de vijfmastbark Potosi. Op deze grootschalige modellen vallen veel details te bewonderen.

Nieuws

 

Voorjaarslezing 2019 

De Voorjaarslezing op 16 maart in het Art & Dining Museumrestaurant van het Dordtse museum was een zeer geslaagde bijeeenkomst. De ontvangst met koffie en snel daarna de lunch die smakelijk gepresenteerd werd op diverse tafels, was voorzien van een aantrekkelijk variatie van kleine belegde voorgesneden volkoren broodjes en sandwiches. De voordracht door Ron Brand - over de onfortuinlijke reis van brikschip Nijverheid met brand voor de kust van Afrika en de voordracht  door Petra van Dam over de ontwikkeling van het Amsterdams peil naar een Europees referentievlak, waren beide interessant en hoewel de onderwerpen water als verbinding hadden, was de inhoud verassend verschillend en boeiend. De afsluitende Schoot Aan ! verliep zeer geanimeerd. Onze indruk van deze nieuwe locatie, met de faciliteiten van het restaurant en het prachtige Museum, is zeer gunstig. Voordeel ook dat de parkeergarage vlak naast de deur was.

.

Herdenkingssteen

De herdenkingssteen aan de expeditie van Le Maire en Schouten met de ontdekking en naamgeving van Kaap Hoorn, is op 29 januari 2018 geplaatst in de Zeemuur nabij de Hoofdtoren.

Dit was een initiatief van de Vereniging Oud Hoorn en onze Stichting. De steen is overgedragen aan de burgerij van Hoorn.

 

Aanwinsten Oudheidkamer in :

An alle Seebären und -Bärinnen unserer Cape-Horn Runde.

image001Helft mit, vor allem den aktiven und jungen Generationen unseres Landes einmal im Leben die unaufhaltsam verklingende Welt der echten Windjammer real zu erleben. Gerne seid Ihr alten Knochen auch gerne an Bord gesehen. Uschi hat sich schon als erste gemeldet. 

Die russischen Kadettenakademien der dortigen Fischereiflotte starten ein spektakuläres Unterfangen.

Mit viel, viel Mühen haben wir es geschafft, dass ein kleines Kontingent an Mitsegelplätzen für westeuropäische Mitsegler frei gehalten wurde. 

Zusammen mit russischen Berufsseeleuten und Kadetten sind Interessenten aus Deutschland und der Welt eingeladen, an diesem maritimen Weltspektakel mitzumachen.  

In the spirit of Cape Horn

Kpt. Uwe Koch

Möchten Sie mehr wissen, dann klicken Sie bitte hier:

Donateur worden?

ANBI FC75Donateurs zijn erg belangrijk voor de Stichting Ned. Kaap Hoorn-vaarders. Heeft U belangstelling voor de geschiedenis van Kaap Hoorn en de grote zeilvaart? Meld u dan aan. 
U bent al donateur voor minimaal € 20,- per jaar. Als algemeen nut beogende instelling zijn schenkingen aan de stichting fiscaal aftrekbaar.

Het weer op Kaap Hoorn

blauwewolkOp de Noorse weersite yr.no is het actuele weer op Kaap Hoorn te volgen: www.yr.no