Stichting Nederlandse Kaap Hoorn-vaarders

AANBIEDING

atlas omslagAANBIEDING  15 % korting, slechts € 45,- incl porto.

Atlas van Kaap Hoorn, kaartbeeld van zuidelijk Zuid-Amerika, 1500-1725.

Vijf kernachtige essays die U tweeënhalve eeuw bijpraten over de maritieme ontwikkelingen rond Z-Amerika met een bijzondere rol voor de stad Hoorn, gevolgd door een prachtige verzameling bijzondere kaarten die U de ontwikkeling van de cartografie laat zien en de invloed van de Lage landen. ( kostprijs € 39,90 ).

Plus: De eerste reis rond Kaap Hoorn 1615-1616 door Jacob LeMaire en Willem Schouten.

Humphrey Hazelhoff brengt hier beide journalen van Le Maire en Schouten samen in een gedetailleerd relaas over de reis met illustraties en kaart van de route. ( € 9,- ).

Nieuws

De Stichting NKHV heeft dit jaar in juni zijn 'logo' gemoderniseerd.

De reden hiertoe is dat met het opheffen van de St. 400 Jaar Kaap Hoorn, ook dat mooie logo zou verdwijnen. Velen vonden dat logo zeer aantrekkelijk door de moderne uitstraling en de sterke binding met de ontdekking van Kaap Hoorn door Le Maire en Schouten.

Onze onvolprezen maritieme tekenaar en ontwerper Ron van den Bos heeft ons 400 Jaar logo hiertoe aangepast.  Het nieuwe logo verwijst zo naar Kaap Hoorn, onze driekleur en albatros. De albatros die schijnbaar eindeloos doorzeilende Albatros staat symbool voor de Kaap Hoorn vaart.

In het gedicht van Sara Vial geeft zij deze zeevogel nog een andere betekenis, nl. "de albatros, de vergeten ziel van de verdronken zeelui die Kaap Hoorn rondden..."

(lees hier het volledige gedicht)

Het nieuwe logo KHV

Aanwinsten Oudheidkamer:

  • halfmodel op plank in schaal ca 1:50 van het Nederlandse volschip Ottolina (1870-1886) van de grote zeilvaartreder Murk Lels
  • een via onze Stichting gerestaureerd bijzonder exemplaar van het boek van Pilaar “Stuurmanskunst” uit 1847
  • een via onze Stichting gerestaureerd scheepsportret uit 1900 van het bekende Nederlandse volschip Amsterdam, later herdoopt in Ardjoeno en tenslotte in Silo
  • in bruikleen een bijzondere 19e eeuwse “telescoop” uit collectie Ronald van Ulsen

 

Samenwerking

De besturen van Marhisdata (Stichting Maritiem Historische Databank) en onze Stichting hebben besloten tot samenwerking bij de documentatie van de Nederlandse zeilvaart in de 19e eeuw. O.a door het digitaliseren van onze documentatie grote zeilvaart (de zg. collectie Smit, Hoedemaker, Suyck)

Agenda

Jaarbijeenkomst 2017 zondag 15 oktober 

Oosterkerk, Grote Oost, in Hoorn

Het programma:

11.00 uur Oudheidkamer van de Stichting (Achterom 17) is geopend

13.00 uur Oosterkerk open, ontvangst door het bestuur van de Stichting   

13.50 uur Welkomstwoord van de voorzitter, Kees van Louvezijn

14.00 uur Lezing door dr. Rob H. van Gent:

Hemelkaarten en Zeevaartkunde in de Gouden Eeuw.

15.00 uur Korte pauze

15.20 uur Marhisdata en de geschiedenis van de Nederlandse Grote zeilvaart (in samenwerking met onze Stichting).

Lezing door Ap Bouman: Marhisdata, opzet en stand van zaken.

Lezing door Marien Lindenborn:

De geschiedenis van een Nederlands “grotevaart” zeilschip uit de 19eeuw, van kiellegging tot einde.                 

16.20 uur Ambassadeur van Chili mevr. Maria Theresa Infante    

16.35 uur Shantymen Kaap Hoorn met o.a. 200 dagen storm en ter afsluiting Rolling Home

17.00 uur Schoot Aan!

18.00 uur Buffet (koud en warm)

20.00 uur Sluiting

De kosten bedragen € 40,- p.p.voor het hele programma inclusief buffet of € 25,- p.p. t/m Schoot Aan. Ik verzoek u vriendelijk om het verschuldigde bedrag zo spoedig mogelijk over te maken op rek.nr. NL62INGB0002769806 t.n.v. de penningmeester van de Stichting NKHV, onder vermelding van ‘Jaarbijeenkomst 2017’, en u bij voorkeur per e-mail aan te melden (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.).

Parkeren in de binnenstad is beperkt mogelijk. Wij raden bezoekers die per auto komen aan om te parkeren in parkeergarage Het Jeudje.

Voor slechthorenden beschikt de Oosterkerk over een FM zend-/ontvanger systeem..

 Met vriendelijke groet,

Jim Vink, secretaris                                                                                                         

Onze sprekers op 15 oktober

De heer dr. Rob H. van  Gent

Rob van Gent studeerde sterrenkunde aan de Universiteit Utrecht en promoveerde in 1989. Hij was van 1989 tot 1999 werkzaam bij Museum Boerhaave (Leiden) als conservator voor de sterrenkundige collectie. Daarna is hij verbonden geweest aan het Instituut voor de Geschiedenis en Grondslagen van de Natuurwetenschappen in Utrecht. Sinds 2014 is hij werkzaam als wetenschappelijk medewerker bij het Departement Wiskunde van de Universiteit Utrecht waar hij onderzoek doet naar de geschiedenis van de wis- en sterrenkunde. Zijn belangstelling gaat uit naar de geschiedenis van de sterrenkunde, tijdrekenkunde, zeevaartkunde en de hemelcartografie.

De heer Ap Bouman

37 jaar werkzaam bij de oudste luchtvaartmaatschappij ter wereld: de KLM.

Door het duiken naar wrakken in de Noordzee interesse gekregen in de maritieme historie. Duikt nu voor MARHISDATA graag een archief in om interessante informatie m.b.t de Nederlandse Koopvaardij aan de vergetelheid te ontrukken.

Hij zal ingaan wat Marhisdata is en wat tot nu toe is bereikt.

De heer Marien Lindenborn

Na een lange carriere bij een Nederlandse international in 1990 met vervroegd pensioen gegaan. Laatste functie directeur van een buitenlandse dochteronderneming.

Direct na deze pensioenering een eigen onderneming opgericht met als doel het leggen van contacten voor Nederlandse ondernemingen in Spaans-sprekende landen, en v.v. Deze onderneming succesvol tot bloei gebracht, laatstelijk met kleine bijkantoren in Spanje en Zuid Amerika. Deze onderneming in 2007 verkocht.

Hij was in 2005 één van de initiatiefnemers van Marhisdata en is bestuurslid research van deze organisatie.

 

Donateur worden?

ANBI FC75Donateurs zijn erg belangrijk voor de Stichting Ned. Kaap Hoorn-vaarders. Heeft U belangstelling voor de geschiedenis van Kaap Hoorn en de grote zeilvaart? Meld u dan aan. 
U bent al donateur voor minimaal € 20,- per jaar. Als algemeen nut beogende instelling zijn schenkingen aan de stichting fiscaal aftrekbaar.

Kaap Hoorn Journaal

JournaalKLeinHet Kaap Hoorn Journaal verschijnt tweemaal per jaar. Donateurs ontvangen het per post. Oudere nummers zijn hier te downloaden.

Scheepsmodellen

scheepsmodel

In de Oudheidkamer staan enkele modellen van de laatste zeilende vrachtschepen die Kaap Hoorn rondden, zoals de schoenerbrik Willemina, het volschip de Nederland, het fregatschip Europa, de viermastbark Pamir en de vijfmastbark Potosi. Op deze grootschalige modellen vallen veel details te bewonderen.

Het weer op Kaap Hoorn

blauwewolkOp de Noorse weersite yr.no is het actuele weer op Kaap Hoorn te volgen: www.yr.no