Stichting Nederlandse Kaap Hoorn-vaarders

AANBIEDING

atlas omslagAANBIEDING  15 % korting, slechts € 45,- incl porto.

Atlas van Kaap Hoorn, kaartbeeld van zuidelijk Zuid-Amerika, 1500-1725.

Vijf kernachtige essays die U tweeënhalve eeuw bijpraten over de maritieme ontwikkelingen rond Z-Amerika met een bijzondere rol voor de stad Hoorn, gevolgd door een prachtige verzameling bijzondere kaarten die U de ontwikkeling van de cartografie laat zien en de invloed van de Lage landen. ( kostprijs € 39,90 ).

Plus: De eerste reis rond Kaap Hoorn 1615-1616 door Jacob LeMaire en Willem Schouten.

Humphrey Hazelhoff brengt hier beide journalen van Le Maire en Schouten samen in een gedetailleerd relaas over de reis met illustraties en kaart van de route. ( € 9,- ).

Nieuws

Gegevensbescherming, nieuwe Europese regelgeving.

Met ingang van 25 mei 2018 wordt in Nederland de Algemene Verordening Gegevensbescherming ( AVG) van kracht.

Op basis van deze wetgeving heeft de Stichting een interne regelgeving opgesteld om te kunnen voldoen aan de AVG.

Deze regeling kunt U vinden onder de kop Stichting, ga dan naar Privacy.

Herdenkingssteen

De herdenkingssteen aan de expeditie van Le Maire en Schouten met de ontdekking en naamgeving van Kaap Hoorn, is op 29 januari 2018 geplaatst in de Zeemuur nabij de Hoofdtoren.

Dit was een initiatief van de Vereniging Oud Hoorn en onze Stichting. De steen is overgedragen aan de burgerij van Hoorn.

 

De Stichting NKHV heeft in juni 2017 zijn 'logo' gemoderniseerd.

Het nieuwe logo KHV

Aanwinsten Oudheidkamer in 2017:

  • halfmodel op plank in schaal ca 1:50 van het Nederlandse volschip Ottolina (1870-1886) van de grote zeilvaartreder Murk Lels
  • een via onze Stichting gerestaureerd bijzonder exemplaar van het boek van Pilaar “Stuurmanskunst” uit 1847
  • een via onze Stichting gerestaureerd scheepsportret uit 1900 van het bekende Nederlandse volschip Amsterdam, later herdoopt in Ardjoeno en tenslotte in Silo

Agenda

Jaarvergadering 2018

Op zondag 21 oktober  2018 zal de Jaarvergadering plaats vinden in de Oosterkerk te Hoorn. Het programma omvat wederom twee interessante lezingen door de heren Pieter Heerema en Nicolàs de Hilster.  Bovendien zal er een uitreiking zijn van de Kaap Hoorn Trofee door de burgemeester van Hoorn aan schipper Pieter Heerema. Heerema rondde de Kaap op 24 januari 2018 als deelnemer aan de Vendée Globe, de zware non-stop race voor solo-zeilers rond de wereld. Mogelijk komen ook Bouwe Bekking, die als deelnemer aan de Volvo-Ocean Race met zijnTeam Brunel de Kaap rondde en evenals Simon Tienpont van AkzoNobel.    Te zijner tijd volgt het volledige programma.

Op deze bijeenkomst is er gelegenheid om het pas verschenen boek Zeilrederij Van Starckenborg van Straten en het herstel in de Amsterdamse scheepvaart en scheepsbouw , 1825-1865 ( 325 pag) rechtstreeks bij de schrijver Cor Scholten te kopen tegen een gereduceerde prijs van  20,- euro  ( winkelprijs 29,50 € ).

Boekenverkoop.  - Naast de uitgifte van de jaarpublicatie 2018 aan onze donateurs, zijn er ook diverse recente jaarpublicaties te koop. Als vanouds is er ook een ruim aanbod 2e hands boeken tegen weggeefprijzen.

 

 

 

 

 

 

         

 

 

 

 

 

 

 

Donateur worden?

ANBI FC75Donateurs zijn erg belangrijk voor de Stichting Ned. Kaap Hoorn-vaarders. Heeft U belangstelling voor de geschiedenis van Kaap Hoorn en de grote zeilvaart? Meld u dan aan. 
U bent al donateur voor minimaal € 20,- per jaar. Als algemeen nut beogende instelling zijn schenkingen aan de stichting fiscaal aftrekbaar.

Kaap Hoorn Journaal

JournaalKLeinHet Kaap Hoorn Journaal verschijnt tweemaal per jaar. Donateurs ontvangen het per post. Oudere nummers zijn hier te downloaden.

Scheepsmodellen

scheepsmodel

In de Oudheidkamer staan enkele modellen van de laatste zeilende vrachtschepen die Kaap Hoorn rondden, zoals de schoenerbrik Willemina, het volschip de Nederland, het fregatschip Europa, de viermastbark Pamir en de vijfmastbark Potosi. Op deze grootschalige modellen vallen veel details te bewonderen.

Het weer op Kaap Hoorn

blauwewolkOp de Noorse weersite yr.no is het actuele weer op Kaap Hoorn te volgen: www.yr.no