Stichting Nederlandse Kaap Hoorn-vaarders

AANBIEDING

atlas omslagAANBIEDING  15 % korting, slechts € 45,- incl porto.

Atlas van Kaap Hoorn, kaartbeeld van zuidelijk Zuid-Amerika, 1500-1725.

Vijf kernachtige essays die U tweeënhalve eeuw bijpraten over de maritieme ontwikkelingen rond Z-Amerika met een bijzondere rol voor de stad Hoorn, gevolgd door een prachtige verzameling bijzondere kaarten die U de ontwikkeling van de cartografie laat zien en de invloed van de Lage landen. ( kostprijs € 39,90 ).

Plus: De eerste reis rond Kaap Hoorn 1615-1616 door Jacob LeMaire en Willem Schouten.

Humphrey Hazelhoff brengt hier beide journalen van Le Maire en Schouten samen in een gedetailleerd relaas over de reis met illustraties en kaart van de route. ( € 9,- ).

Nieuws

De Stichting NKHV heeft dit jaar in juni zijn 'logo' gemoderniseerd.

De reden hiertoe is dat met het opheffen van de St. 400 Jaar Kaap Hoorn, ook dat mooie logo zou verdwijnen. Velen vonden dat logo zeer aantrekkelijk door de moderne uitstraling en de sterke binding met de ontdekking van Kaap Hoorn door Le Maire en Schouten.

Onze onvolprezen maritieme tekenaar en ontwerper Ron van den Bos heeft ons 400 Jaar logo hiertoe aangepast.  Het nieuwe logo verwijst zo naar Kaap Hoorn, onze driekleur en albatros. De albatros die schijnbaar eindeloos doorzeilende Albatros staat symbool voor de Kaap Hoorn vaart.

In het gedicht van Sara Vial geeft zij deze zeevogel nog een andere betekenis, nl. "de albatros, de vergeten ziel van de verdronken zeelui die Kaap Hoorn rondden..."

(lees hier het volledige gedicht)

Het nieuwe logo KHV

Kaap Hoorn Rondingen onder Nederlandse vlag, 1616 - 1911. Tweede druk is beschikbaar!

Een verbeterde tweede druk van dit standaardwerk is in januari 2016 verschenen. Alle errata t/m 2015 zijn verwerkt en het schepenoverzicht heeft ook enkele nieuwe rondingen.

Het chronologisch register van deze rondingen ( in de Engelse taal ), dat als aanhangsel in het boek van Humphrey Hazelhoff staat, is toegankelijk op onze website.

Kijk hiervoor bij Kaap Hoorn en vervolgens naar Rondingen en rechts naar Nederlandse vlag.

Opm. Dit register staat in Excel bestand, dus uw computer moet deze software hebben.

 

.

 

Agenda

JAARBIJEENKOMST 2017.

De jaarbijeenkomst 2017 wordt gehouden op zondag 15 oktober in de Oosterkerk in Hoorn.

Twee voordrachten zullen worden verzorgd door resp. de heer M. Lindenborn en dr. R.H. van Gent. De heer Lindenborn is bestuurslid van Marhisdata en gaat in op de vraag wat Marhisdata is en wat tot nog toe is bereikt. De heer van Gent is wetenschappelijk onderzoeker bij het Dept. Wiskunde aan de Universiteit van Utrecht en zal spreken over ( voorlopige titel) Hemelkaarten en Zeevaartkunde in de Gouden Eeuw.

Het definitieve programma zal medio september worden gepubliceerd op de website en ook worden toegestuurd aan onze donateurs.

SAMENWERKING  MARHISDATA  EN  ST. NED. KAAP HOORN-VAARDERS.

Beide besturen hebben besloten tot samenwerking bij de documentatie van de Nederlandse zeilvaart in de 19e eeuw, o.a. door het digitaliseren van onze documentatie grote zeilvaart , de zg. collectie Smit, Hoedemaker en Suyk.

Nieuwsbericht 2

Hier kan een tweede nieuwsitem geplaatst worden

Lees meer...

Donateur worden?

ANBI FC75Donateurs zijn erg belangrijk voor de Stichting Ned. Kaap Hoorn-vaarders. Heeft U belangstelling voor de geschiedenis van Kaap Hoorn en de grote zeilvaart? Meld u dan aan. 
U bent al donateur voor minimaal € 20,- per jaar. Als algemeen nut beogende instelling zijn schenkingen aan de stichting fiscaal aftrekbaar.

Kaap Hoorn Journaal

JournaalKLeinHet Kaap Hoorn Journaal verschijnt tweemaal per jaar. Donateurs ontvangen het per post. Oudere nummers zijn hier te downloaden.

Scheepsmodellen

scheepsmodel

In de Oudheidkamer staan enkele modellen van de laatste zeilende vrachtschepen die Kaap Hoorn rondden, zoals de schoenerbrik Willemina, het volschip de Nederland, het fregatschip Europa, de viermastbark Pamir en de vijfmastbark Potosi. Op deze grootschalige modellen vallen veel details te bewonderen.

Het weer op Kaap Hoorn

blauwewolkOp de Noorse weersite yr.no is het actuele weer op Kaap Hoorn te volgen: www.yr.no