Stichting Nederlandse Kaap Hoorn-vaarders

Oudheidkamer

regentesse75

In het voormalig R.K. Wees-en Oudeliedenhuis St. Jozef te Hoorn vindt u de Oudheidkamer. In de prachtig gerestaureerde Regenten-en Regentessenkamer komt de maritieme sfeer van de Grote Zeilvaart en Kaap Hoorn weer tot leven. Tijdens de wintermaanden is de Oudheidkamer gesloten. Vanaf april 2017 staan de deuren weer open voor bezoekers.

AANBIEDING

atlas omslagAANBIEDING  15 % korting, slechts € 45,- incl porto.

Atlas van Kaap Hoorn, kaartbeeld van zuidelijk Zuid-Amerika, 1500-1725.

Vijf kernachtige essays die U tweeënhalve eeuw bijpraten over de maritieme ontwikkelingen rond Z-Amerika met een bijzondere rol voor de stad Hoorn, gevolgd door een prachtige verzameling bijzondere kaarten die U de ontwikkeling van de cartografie laat zien en de invloed van de Lage landen. ( kostprijs € 39,90 ).

Plus: De eerste reis rond Kaap Hoorn 1615-1616 door Jacob LeMaire en Willem Schouten.

Humphrey Hazelhoff brengt hier beide journalen van Le Maire en Schouten samen in een gedetailleerd relaas over de reis met illustraties en kaart van de route. ( € 9,- ).

Agenda

JAARBIJEENKOMST 2017.

De jaarbijeenkomst 2017 wordt gehouden op zondag 15 oktober in de Oosterkerk in Hoorn.

Twee voordrachten zullen worden verzorgd door resp. de heer M. Lindenborn en dr. R.H. van Gent. De heer Lindenborn is bestuurslid van Marhisdata en gaat in op de vraag wat Marhisdata is en wat tot nog toe is bereikt. De heer van Gent is wetenschappelijk onderzoeker bij het Dept. Wiskunde aan de Universiteit van Utrecht en zal spreken over ( voorlopige titel) Hemelkaarten en Zeevaartkunde in de Gouden Eeuw.

Het definitieve programma zal medio september worden gepubliceerd op de website en ook worden toegestuurd aan onze donateurs.

SAMENWERKING  MARHISDATA  EN  ST. NED. KAAP HOORN-VAARDERS.

Beide besturen hebben besloten tot samenwerking bij de documentatie van de Nederlandse zeilvaart in de 19e eeuw, o.a. door het digitaliseren van onze documentatie grote zeilvaart , de zg. collectie Smit, Hoedemaker en Suyk.

Donateur worden?

ANBI FC75Donateurs zijn erg belangrijk voor de Stichting Ned. Kaap Hoorn-vaarders. Heeft U belangstelling voor de geschiedenis van Kaap Hoorn en de grote zeilvaart? Meld u dan aan. 
U bent al donateur voor minimaal € 20,- per jaar. Als algemeen nut beogende instelling zijn schenkingen aan de stichting fiscaal aftrekbaar.

Kaap Hoorn Journaal

JournaalKLeinHet Kaap Hoorn Journaal verschijnt tweemaal per jaar. Donateurs ontvangen het per post. Oudere nummers zijn hier te downloaden.

Scheepsmodellen

scheepsmodel

In de Oudheidkamer staan enkele modellen van de laatste zeilende vrachtschepen die Kaap Hoorn rondden, zoals de schoenerbrik Willemina, het volschip de Nederland, het fregatschip Europa, de viermastbark Pamir en de vijfmastbark Potosi. Op deze grootschalige modellen vallen veel details te bewonderen.

Het weer op Kaap Hoorn

blauwewolkOp de Noorse weersite yr.no is het actuele weer op Kaap Hoorn te volgen: www.yr.no